Hladina rieky Labe v Sasku-Anhaltsku a Brandebursku stále stúpa

09.06.2013 Celý región

Berlín 9. júna (TASR) - Povodňová situácia na rieke Labe v nemeckých spolkových krajinách Sasko-Anhaltsko a Brandebursko sa dnes naďalej zhoršila. V Magdeburgu ráno namerali 7,45 metra, informovala tlačová agentúra APA.

Už v sobotu nariadili evakuáciu mestskej časti Rothensee, pretože hrozilo jej zaplavenie. Vo štvrti museli odpojiť elektrický prúd. Mesto Magdeburg zriadilo núdzové ubytovanie.

V brandenburskom meste Wittenberge dosiahla hladina Labe v raňajších hodinách 7,67 metra. Predpokladá sa, že hladina rieky do utorka vystúpi na 8,10 metra. Obyvateľov južnej časti mesta v sobotu vyzvali, aby pre vlastnú bezpečnosť opustili svoje byty.

Počas dnešného dňa chce povodňami postihnuté územia v Sasku-Anhaltsku a Sasku navštíviť nemecký prezident Joachim Gauck. Má sa zúčastniť aj na bohoslužbe v meste Halle, venovanej obetiam povodní a záchranárom.

Podľa internetového vydania nemeckého denníka Welt bojuje Magdeburg s väčšou povodňou, ako sa očakávalo. Hrádza na sútoku riek Sála a Labe sa dnes pretrhla. Ľudia, ktorí zostali v okolitých obciach, museli okamžite hľadať záchranu na vyššie položených miestach
 
 
 

Vyberte región